Wednesday, 28 March 2012

cabaran menjadi guru



Siapa kata jadi cekgu nie senang? Susah woo.
Nak kena entertain banyak pihak. Budak2, rakan sekerja, orang atasan.
Lesson plan nak kena updet, every week penyelia kutip. ~.~

Cabaran paling hebat sekali ialah nak kena menghadap budak-budak kelas ujung2 tuh.
Adess, buas bebenor. Tak dengar cakap, berlari-lari dalam kelas macam kelas tuh bapak dye yang punya.
Ade tuh, takmau dok sebelah pompuan. Sanggup p tarik meja nak dok belakang dekat dengan almari tengah2 tu dok sorang. Tau dak alasan dye apa? "Sempit ar teacher".
=_____= saya cakap, "P la dok luaq tuh, luaih bukan main ag. Pilih mana satu, dok tengah jalan pun boleh"
Pastu, dye geleng-geleng sambil sengih cam kerang busuk.

Ari ni saya memang meletop da. Jerkah da bebudok. Sorang pn xmakan saman.
Pembaris panjang tuh sentiasa ada kat tangan saya. Tak takut pun. Malah, dorang sungguh budiman, bagi kat saya suruh saya pegang. Boleh?? =.=

Saya ni kalo tangan ni tak dapat tabuh (pukul) or cubit or pulas telinga dorang, memang meluap2 je marah. Bile tak dichannelkan kepada mangsa, keluar la air mata. eyyyy. mencikkkk. Bile suara saya berubah, sebab marah + sebak, baru bebudok tu diam. Aii, takkan saya nak kena tangkap leleh tetiap hari baru dorang shaddap?

Mak saya pesan, esok masuk kelas, terus speaking BI. Pastu cakap, kalau sapa xckp dgn bahasa Inggeris, siaplahhh. Entah menjadik ke dok?

Monday, 26 March 2012

Hari nebes sedunia | first tyme ngajar. =_____=



Huah huah huah. First tyme in my whole lot world.
Pagi pegi temuduga, terus dapat keja. Pastu terus mengajar. Dalam hari yang sama!
Jantung merupakan organ paling kuat bekerja hari ni. Dok pam darah + adrenaline rush!!!
Sian kau jantung.

Saya kena ajar bahasa inggeris. For 2 months 1/2 lebey kurang. (dem, rase cam lama jew)
Gaji takat level SPM coz saya xkonvo lagi. (~.~)
Takpelah. Pengalaman beb pengalaman

maaf, doodles are still in construction. minggu hectic ne. Nazir nak datang skool dowh.


okbai. Off to lesson planning. <---blurrrr

Sunday, 25 March 2012

Freebies | Donlod link Untuk Paint Tool Sai (software yang nana guna utk doodle)

Assalamualaikum wbt

ingat tak ritu saya penah cakap yang kebanyakkan doodle saya yang wat dalam suatu softwate bernama Paint Tool Sai? Saya tak ingat tempat yang saya pernah donlod dulu tuh. Tetapi, penat google seharian sya da jumpa link yang baik punya.



Tapi ni bukan ori tau, fan-made punya. Kalau ori, awak kena beli dekat syarikat dia. Huhu

DOWNLOAD LINK PAINT TOOL SAI.

*UPDATE + TUTORIAL DONLOD*

1)nampak tak arrow merah tu? klik link yang ditunjukkan tuh. da nama pun recommended. kelik je la.
2) nant anda akan ditanya oleh program komputer awak, awak nak save mane? sile ingat katne awak save dan nama software tuh. contoh: kat document ke? pastu nama dye Paint Tool Sai
3)lepas tuh, biarkan komputer anda donlod software tuh.
4) da siap donlod? kelik 2x menda alah tadi

5) lepas awk kelik, akan naik menda sperti dalam gmbr di atas
6) just ikut nie: kelik button I agree, lepas tuh kelik je button Next, pastu kelik je Install.
7) Siap donlod. ~.~.
8) Bukak program tuh. Mula melukis.

this is not mine, tapi since saya da penat tolong carikan untuk awak, ape kata awak ucapkan

okbai


nebes sangat nie



Awat yang nebes?
Tadi saya baru dapat kol dari ppd. Dye suh saya p ppd untuk diintibiu lelaju.
mode sekarang: nebes la.
exceli hope sangat xkena mengajar kat tempat mak. (mak pun cekgu kat kawasan ppd yg sama).

nak naik keta sendiri. nak bawa keta sendiri. (ceh berangan cam kmpm je dpt kete an?)
persoalan: gaji dpt bebulan ke or da abes kontrak baru dpt?
berangan nak p dating kat KL ujung bulan 4 nie. (tgk tu, niat xbetul. =.=")

ape pun, menimba pengalaman itu penting.

demmit, i miss my BFF.

GA | "Tri Fa Wardrobe 1st Anniversary Giveaway!"

Assalamualaikum wbt



Saya telah dijemput untuk menyertai giveaway ini.
Since da lama xjoin ape-ape, saya pun join la. Mane tahu kalau Allah izinkan saya rezeki. Syukur Alhamdulillah.
Kena kelik like pages dan follow banyak belog. Alah senaman jari je tu.
Tak wajib tag. Tapi, saya nak tag mereka yang baca entry ini. OKE :3 korang sweet kan?

Da ciap. Nak join, sile kelik banner super cun itu.

another request from a friend

Assalamualaikum wbt

Nampaknya tangan saya tidak cukup nie. Huhu.
Doodle utk participants da mencapai peringkat mengkaler je lagi. aduhai. susah jugak utk mereka yang pakai kalerful lip lap nie. huhu.

Di samping itu, kwn saya si Z ternampak dp kwn saya (yg sy ceritakan kat entry smlm tuh). Dia pun nak jugak.
Siap nak cheerful lagi dye punye kaler. So siaplah satu. Mudah je wat doodle in passport id form. sbb mmg dye kaku je (yet why was I so dumb not to think of this criteria for my segmen before, kalo x, da lama siap da doodle utk peserta). aigooo.

nah amek wat TATAPAN sahaja k.

since kawan saya si Z ni pon bakal cekgu, gmbr dye pun sedemikian bergaya cekgu.

nak tahu ape reaksi dye?
Wahhh, rasa berkobar-kobar je nak jd cikgu bile tgk doodle nh.
Gembira je rase hati dapat membahagiakan kawan dan sekaligus mencetuskan semangat beliau.



Saturday, 24 March 2012

doodle for my friend.

Assalamualaikum wbt

If u notice, I wasn't around for a quite sometimes kan?
I'm busy, helping my teacher with her assignments, doodling for all the participants from my segment.
A friend of mine wanted me to draw her a doodle after she saw me using a dp pic that looks like it is a passport id photos (but, it's a doodle). Since she is really nice to me, so i agreed to help her.

So, this is the result, since my friend is going to be a teacher, so i made a doodle of her, aspiring teacher in a doodle form. She was very happy of it, of course. hehe. I was glad that i can make her happy.


of course, she is my friend from my another fb accounts. n of course, different watermark has been put there.


ps: to all the participants of my segment, be patient, doodle in the making. but it's quite a job u knw. coz most of you has different poses and i was like, how am I supposed to make it in a doodle form? I should have ask for passport id, it would be much easier then. *ranting*


Tuesday, 20 March 2012

Hampir semuanya bersifat sementara



Assalamualaikum wbt.

Baiklah, pelik tak tengok entry align sebelah kiri?
Nah, bukti betapa sementaranya sifat allignment entry nih? Hehe.

Soalan: Kenapa kau nak ber'blog'?
Hurm, sebenarnya saya memang suka sangat menaip-naip dari berbicara. Lagipun style saya, less talk, more to a typer. Saya lebih suka meluahkan, mengutarakan, berkongsi akan sesuatu dengan orang lain especially without eye-contact. So, I am a failed performer. Kalau depan khalayak ramai. Tetapi, saya berblog bukan kerana minat utama. Hanya sekadar mengisi masa terluang. Jadi, sifat belog saya adalah sementara.

Soalan: Kenapa tiada blogger selebriti kat kau punya belog-list?
Saya bukannya tidak kenal, kenal sangat-sangat. Siapa lah xkenal selebriti kan? Namun, tujuan asal saya berblog bukan nak mengejar populariti. Ya, saya akui, kebelakangan ni saya tersasar. Mahu cepat-cepat tambah follower. Tapi, saya tersedar. Tiada guna saya mengejar semua itu, sedangkan belog saya hanyalah persinggahan. Bak dunia jugak. Kan belog saya bersifat sementara?

Soalan: Kau menunjuk ke kau reti doodle?
Saya sendiri akui saya pernah berniat nak show-off betapa terrornya saya mendoodle. Lagi sekali, saya tersedar sendiri kerana keterroran saya dalam mendoodle bersifat sementara juga. Ini kerana semuanya adalah anugerah yang dipinjamkan kepada saya. Bila-bila masa sahaja Allah boleh ambil kembali. Sementara je nie.

Soalan: Kau menunjuk ke yang kau ni macam bagus sangat?
Saya bukanlah sempurna. Saya hanya manusia yang sama seperti kamu. Juga tidak kekal. Jadi, kot celah mana pun, saya tidak akan pernah akan jadi bagus sangat. Mencuba ya, berjaya jadi, mungkin sukar kot. Senang cerita, saya pegang ini je:
“Sesungguhnya apabila aku menasihati kamu, bukanlah bererti aku yang terbaik dalam kalangan kamu, bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri.
Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan menjadi sedikitlah orang yang memberi peringatan.”-Hassan Al Basri
Manusia memang sentiasa ingin menjadi sempurna. Tetapi, seringkali gagal kerana asyik mencari kelemahan orang lain dan menganggap diri sendiri lebih hebat dan bagus. Tak boleh tau, sebab kita ada ups n downs dalam life kita. tak selalu kita kat atas, dan tak selalu kita di bawah. Nah, kan ianya bersifat sementara jugak.

p/s: Dunia ini hanya sementara.

Monday, 19 March 2012

Freebies| Doodle: Yuhja-chingu? Korean-hanbok themed.


Assalamualaikum wbt~

Hallyu wave melanda seluruh dunia la katakan? Everyone talks bout Kpop, K-drama.
Oppa, Nuna~

So, doodle ini tercipta jugak tetapi tiada unsur kpop yew. It's traditional clothes.
Nampak modest je kan? I would love to wear them someday. hehe. :3

ok, enuff talkin. nah doodle/oh kali ni ade yang free hair.

http://3.bp.blogspot.com/-PCHOR1HU83w/T2YjAESvb9I/AAAAAAAAAMs/NaYtTlKYPSM/s1600/koreantudunga.png

http://4.bp.blogspot.com/-CWIhgHkn_jY/T2YjA-lOqZI/AAAAAAAAAM0/CCBTVsAfs34/s1600/koreantudungb.png

http://3.bp.blogspot.com/-WlVZwzfkFrI/T2YjBxN3UNI/AAAAAAAAAM4/QeBXlphQh74/s1600/koreantudungc.png

Kalau korang amek, dun forget to say thank you by clicking


kelik la lelaju supaya berkobar semangat utk buat doodle untuk gadis melayu berbaju kurung pulak.


Sunday, 18 March 2012

Freebies| Doodle: Ojou-chan tachi no Kimono



Assalamualaikum wbt.

Etto, u might have heard bout Japan's muslims right? So, I think I would like to doodle some.
I hope it would be good to share with my fellow followers. Ne?

Since I'm no good on doodling boys + free hair girls (cuz I'm still at learning on how to draw it), so I want to apologize for those who want a doodle that can represent yourself. Matte ne,watashi wa ganbari masu!

Oya? Jikan da! (It's time) For my freebies.

http://3.bp.blogspot.com/-Flo7WD4dn-w/T2XXlZqDPkI/AAAAAAAAAMU/2mt8IfdA0O0/s320/kimonoa.png


http://1.bp.blogspot.com/-UpygIlJYTz0/T2XXmLIev2I/AAAAAAAAAMc/xA9VC-qDYIE/s320/kimonob.png

http://2.bp.blogspot.com/-pssr2QAEntE/T2XXn43bVHI/AAAAAAAAAMk/hctaHdlYSpU/s320/kimonoc.png

Kalau anda amek mane2 doodle kat atas, sile kelik button nie kay. (leh upkan semangat utk kasik freebies ag kan?) onegai shimasu. ^.^


Saturday, 17 March 2012

pemberitahuan



Nana agak sibuk sejak kebelakangan nie (sangat kan?)
takde mase nak g promosi segmen, participant pun xberapa ramailah.
I think I wanna close the segmen now jew, n semua yang menyertai akan dapat doodle.

Tak nyempat nak g belogwalkin. itulah alasan kenapa analytics bar tuh makin rendah je kan.
Padanla muka. huhuhu.

Takpela, no matter whut, MORE FREEBIES COMING UP REALLY SOON.
suke kan korang? Sape xsuke mende free n xperlu watpe2 pun, nant juz kelik button
THANK YOU kat setiap post freebies. Tolonglah yew. :)


Friday, 16 March 2012

Freebies: Button Back To Top

 
Assalamualaikum wbt~

Nana da siapkan button go to top yang comel untuk korang. ameklah yew.
kalo da amek tuh, silalah CREDITkan untuk NANABYTE yew.


http://3.bp.blogspot.com/-2PZsvNimZe4/T2JRzGWifHI/AAAAAAAAALs/IhTcEjCvoTQ/s1600/balloontop+copy.png


http://3.bp.blogspot.com/-fO0iuRIcJP4/T2JTmcqRZRI/AAAAAAAAAL0/MStNObMwh20/s1600/balloontop1.png


http://3.bp.blogspot.com/-pN-kkXpn0rs/T2JUDz0ZUMI/AAAAAAAAAL8/klEDN5i52Fk/s1600/balloontop3+copy.png
 
Ni pulak kalo korang rase cam huduh jew kaler yang Nana da pilih. Korang nak wat sendiri jew. Nah, raw version punye k
 



http://3.bp.blogspot.com/-pN-kkXpn0rs/T2JUDz0ZUMI/AAAAAAAAAL8/klEDN5i52Fk/s1600/balloontop3+copy.png
 


 Awk amek ke? Sile tekan

untuk menguatkan semangat saya kasik freebies lagi :)


the expression of non-living things,

Assalamualaikum wbt~

today, imma type in English. It has been a while right? :)
but, not that much though. im letting these pics do all the talking. keh keh keh. :3

Source:pleatedjeans/tumblr

*0*


Wednesday, 14 March 2012

Wordless Wednesday #3 | T.O.P in Running Man~


Assalamualaikum~

source: mybodyisreadytabi /tumblr

p/s: Tabi is how they pronounce TOP in Korean. *o* encem~

Transformasi Belog Selow-selow! HENSHIN!

assalamualaikum wbt~

Hye, hye. Jika anda perasan, belog tuan rumah mengalami transformasi secara slow-slow.
Ia mengambil masa lebih kurang dalam 2 minggu dek ketidak-puasan hati pemilik belog ini.
Susah nak sastify my own desire. ^^;

2 hari kebelakangan ni, I start buat header untuk belog. Doodles of me, neko-chan, n tori-chan pula siap malam semalam. Hari ni, sepanjang hari mencari idea untuk menghias header nie. penat ohh.

Setelah menjadi seorang yang terlajak rajin, maka siaplah header. chomel x? pat cakap chomel kalau dak, takmau kasi freebies!!! (wth la pompuan ni kan?? :P)




p/s: hasil buah fikiran, pergerakan mouse dan softwares: CS3, Photoscape, Paint TOol Sai


Wordless Wednesday #2 | Doodles: Freebies In The Making 2

Assalamualaikum wbt~


Doodle Girl with Japanese traditional cloth: Kimono

p/s: semua orang sukekan freebies!


Wordless Wednesday #1 | Doodles: Freebies In the Making

Assalamualaikum wbt


Doodle Girl with Korean traditional cloth, Hanbok!

p/s: semua orang suke freebies!


Monday, 12 March 2012

Doodle : First time lukis doodle lelaki kat Paint Tool Sai. AMacaM?

 
Assalamualaikum wbt~

Dekat entry td, Nana cter sal software yang Nana gunakan untuk lukis doodle kan?

nampak x doodle tuh?


sekarang da ciap. hueh hueh hueh.

nape rambut merah? huhu, based on karekter anime Naruto, geng Akatsuki, Sasori-kun~

p/s: practice makes perfect kan? praktis hari-hari. inshaAllah :)


Nak tahu software Doodle yang Nana guna?

Assalamualaikum wbt~

Sempena post yang ke-101, Nana nak citerkan sikit software ape yang Nana guna untuk mendoodle.
masa zaman kanak-kanak ribena yang riang dulu, Nana hanya gunakan kertas ngan pensel je.
Nana paling suka lukis Goku (Dragon Ball), Sakura (cardcaptor sakura).

Bile da mule masuk sekolah menengah, parent beli komputer. Mase godek2 komputer tuh, jumpe la
microsoft punya software iaitu Paint. Masa tuh, kitorang (Nana ngan adek2) main lukis2 ikan berenang di lautan. Comelnya! (perasan! gedix)

Sekarang, Microsoft Paint da berubah wajah da. cam cantek je design dye. sket... hehe.
Sumber galian Google Images

Sekarang da besar, da melangkah ke usia yang ehem ehem, nana cari software yang boleh puaskan hati bila melukis. Bile gugel, ramai orang suggest guna Adobe punye product, Photoshop, Illustrator sume. Tp, nana xreti ar lukis2 guna tools yang advance sangat-sangat. 

then, i found this.

doodle dlm pembikinan kekeke :3

Software ini nama'e Paint Tool Sai. Ni sebenarnya Software dr Jepun ma. Ini version English. So, if kalo u all search tutorial doodle/anime kat youtube, ramai jugak gune software nie.

p/s: Tutorial nak guna? Haa, Nana just cr kat youtube. Lagi cepat faham. hehe :D